Onderhoud

Zilver oxideert

Helaas genieten je zilveren juwelen iets minder van zon, zout water, chloorwater, zonnecreme en zweet,…  Zilver is namelijk een edelmetaal dat kan gaan oxideren, waardoor het er na een tijdje grauw tot zwart kan gaan uitzien. Vooral op plaatsen waar geen wrijving is. Maar geen zorgen, er zijn oplossingen!

Waardoor wordt het dan zwart?

Zilver wordt zwart door waterstofsulfide (zwavel), een stof die voorkomt in de lucht en in andere stoffen. Wanneer zilver hiermee in aanraking komt ontstaat er een chemische reactie en wordt het zwarte laagje gevormd. Dit laagje is zilversulfide en kan je het beste vergelijken met een zeer dun laagje roest op normaal ijzer.

Er zijn een aantal materialen (elastiek, wol, rubber, latex, sommige parfums, eieren en uien) waar veel zwavel in voorkomt, deze laat je beter niet in contact komen met je zilveren sieraden.

Reactie met de huid

De natuurlijke oliën die jouw huid aanmaakt kunnen ook reageren met het zilver. De mate waarin het zilver reageert met deze stoffen uit je huid is sterk afhankelijk van je voeding, alcoholgebruik en of je medicijnen slikt. Deze middelen beïnvloeden de zuurgraad van je huid waardoor er een reactie kan ontstaan. Ook zweet (waar ammonia in voorkomt) verhoogt de zuurgraad van de huid waardoor zilver kan gaan oxideren.

Hoe krijg ik mijn zilveren sieraden weer mooi?

Ten eerste: voorkomen is beter dan genezen! Als je je zilveren juwelen bewaart in het doosje dat je krijgt bij aankoop van je juwelen, dan zal het veel langer duren eer het gaat oxideren dan als je je juwelen bv in een vochtige badkamer laat liggen.

Verder staan er heel veel tips op internet om je zilveren juwelen weer schoon te krijgen. Sommigen al wat beter dan anderen. Ik heb er zelf al heel wat uitgetest en gemerkt dat het ook per sieraad afhankelijk is welke oplossing het beste werkt.

Heb je gladde gepolijste juwelen waar je overal goed bijkan, dan helpt een zilverpoetsdoekje vaak al genoeg. Heb je ruwere juwelen of juwelen met diepere inkervingen waar je niet zo goed bijkan, dan helpt een zilverbadje heel goed. Je kan deze online vinden of waarschijnlijk ook wel bij de plaatselijke juwelier. Je dompelt de juwelen een tijdje onder en je ziet ze terug veranderen. Lees goed de gebruiksaanwijzing, want dat spul is wel wat agressiever en je kan er beter handschoenen voor aandoen.

Zilveren juwelen in zilverbad

Wil je liever geen chemisch goedje in huis, dan kan deze methode ook helpen:

Leg gekreukeld zilverpapier in een bakje met de matte kant naar boven, doe er wat sodakorrels op (te vinden in elke supermarkt) en leg je juwelen erbij. Giet er dan kokend water over en laat dit een tijdje borrelen. Spoel en droog ze goed af en je juwelen glanzen weer als nieuw!

Heb je met je zilveren ring per ongeluk in de javel gezeten, dan helpt bijvoorbeeld ook gewoon wit krijt om het terug op te poetsen.

Zie je het toch niet zitten om het zelf te doen, kan je altijd raad of hulp vragen aan de plaatselijke goudsmid/juwelier.

 

Voor proper maken:

Geoxideerd zilver

Na proper maken:

Propere zilveren juwelen na zilverbad